Historia

1946, Ingvar Björnson föds i Osby som en av tre bröder. Familjen är mycket sportintresserad. Miljön i hemmet är positiv till musik även om ingen av föräldrarna musicerar aktivt.

Ingvar är som ung med i diverse källarband. Instrumenten består av grytor, kam med mera.

1958 bildas The Strong Boy’s Band av fem småknattar. Ingvar är trummis och sjunger. Gruppen framför covers som Buena Sera, Ungersk folkvisa och When the Saints. Gruppen spelar på kalas och i hembygdsgårdar. De är gäster hos Hasse och Thomas Funch (Kalle Stropp och Grodan Boll) på Vinterträdgården i Göteborg och får även uppträda i Stockholm, där de framträder i någon form av lustspel med Gustav Torrestad.

Under två säsonger runt 1964 spelar Ingvar trummor med Jan ”Tollarparn” Eriksson. ”Han var flyhänt så det räckte. Folk glömde att dansa och stod i stället runt pianot och diggade denne storväxte fantastiske pianist.”

I mitten av 60-talet bildas Phony Five och håller igång cirka två år. Ingvar spelar trummor och sjunger tillsammans med Tina Lang. Jan-Otto ”Bullen” Lindell (som medverkar i filmen Sven Klangs kvintett), spelar piano. Hans G Eng spelar kontrabas. Nils-Helge Weihager, saxofon.

Phony Five blir senare en trio. Ingvar minns ej om den hade
något namn. Den raffiga Ingela Brander sjunger och spelar
saxofon. Trion turnerar i hela landet och spelar en hel vecka
på Liseberg tillsammans med Georgie Fame and the Blue Flames.

1966 bildas BIB-Set (namnet tas efter begynnelsebokstäverna i namnet Björn Ingvar Björnson). Medlemmarna är förutom Ingvar själv; Hans G Eng, orgel, Tommy Tillman, bas, Jan-Anders Thermén, gitarr. BIB-Set gör en ”världsturné” i Norge. Då är Roland Gärd trummis (Ingvar spelar congas) och Björn ”Lagge” Lagerblad med på keyboard. Turnén börjar olyckligt. När bandet kommer till första spelstället vet inte arrangörerna något om att BIB-set är inbokade. Bandet får ta in på vandrarhem och nästa dag resa vidare i sin Ford Transit där kylarvattnet behövde fyllas på då och då under körning på de norska bergsvägarna.

1966 bildar Ingvar med några kompisar legendariska Klubb 23 i en rivningskåk på Järnvägsgatan 23 i Osby. BIB-Set är husband. Andra band som gästar är King George som sjöng rhythm n’ blues, Trouble Makers från Malmö, Älmhultsbandet Wat 69 och självaste Peps Persson besöker klubben. Andra musiker som periodvis är med i BIB-Set är Ulf Karlsson, bas, Sten Wallin, gitarr, Ib Christiansen, gitarr, och Per-Håkan “Perra” Andersson, bas.

Klubb 23 upphör under slutet av 1967 eftersom hela kvarteret skall rivas. BIB-House blir efterträdaren till Klubb 23 1968. Den ligger i en fabriksbyggnad i utkanten av Osby. BIB-house finns cirka ett år.

1974 börjar Ingvar på Jämshögs folkhögskolas fritidsledarlinje. 1976 får Ingvar tjänst som fritidsledare, flyttar till Olofström och bosätter sig i en tvåa på Äppelvägen fyra. Han knyts till Olofströms tennisklubb där han, tillsammans med Tord Widerberg och Lennart Johansson, tränar de blivande storspelarna Janne Gunnarsson och Magnus Larsson.

Ingvar träffar Olofströmaren och boogie-pianisten Stefan ”Hubbe” Hubertsson. Tillsammans med Lave Lindholm väcker det nytt liv i det slumrande BIB-Set. Kalle Oldby gör en liveinspelning på nattklubb Night Light i Olofström. Nu består BIB-Set även av Lasse Olofsson, trummor, och Perra Andersson, bas. Inspelningen sänds i riksradion. Ingvar skickar kassettband till olika skivbolag. Legenden Anders Burman på Wea Metronome ringer upp Ingvar och säger på allvarlig stockholmska: ”Björnson, det här svänger”. Låten han fastnat för är My Queen, som på den kommande plattan får heta Djupa blickar (svensk text av Stefan Hubertsson).

1984 kommer singeln Klubb 23 med låten Jacka mot bolero som baksida. Samma år kommer LP:n Kånka på ett tåg.

Bandet, nu under ledning av den legendariske bassisten och kapellmästaren Pär-David Johnson, turnerar över hela landet. Övriga medlemmar i bandet är Håkan Johansson på keyboard, Mikael Areklew på gitarr, Ingemar Duncker på trummor. Bland de roligaste ställena bandet uppträder på, enligt dem själva, är Engelen i Stockholm och Dojjan i Göteborg (där bandet får veckolånga engagemang) men även på visfestivalen i Västervik.

1986 blir välrenommerade trumslagaren Lars Rosén med i bandet.

1988. Här igen, uppföljaren till “Kånka,” ges ut på ett nytt skivbolag. Ingvar intervjuas i Sky Channel och sjunger två låtar.

Olofströmaren Mikael Johansson tar över gitarristrollen efter Mikael Areklew.

1990. Den tredje LP:n Äntligen. Musiker på plattan är (förutom Ingvar själv) Johan Åkerfeldt, trummor, Lasse Wellander, gitarr, Micke Johansson, gitarr, Robert Wells, keyboard och Pär-David Johnson, bas.TV-framträdande i Hasse Anderssons Ladan.

1992 får Ingvar Olofströms kommuns kulturpris. Konserter med Robert Wells.

Organisten Per-Åke ”Burra” Olsson blir medlem i gruppen.

Pär-David Johnsson avlider i förtid efter en tids sjukdom.

Palle Carlson tar över basistrollen.

1993. Trolleblues, bandets fjärde skiva.
Framträdande i TV 4:s Nyhetsmorgon.
Patric Eghammer, ny gitarrist.
Bandet gör 36 spelningar under 93-94 och medverkar även i TV.

1996. Ingvar fyller 50 och bjuder på ärtsoppa och punsch i ett stort tält på gräsmattan utanför lägenheten på Äppelvägen 4.

1997. Ingvar tar time out. Han är trött på “harvandet” och kånkandet. Han vill skriva nya låtar och ta det lugnt. Det blir endast fem spelningar under 97-98.

1999 – 2002. En del spelningar i Osby, Karlshamn och Olofström. Arbete med nya låtar till en kommande platta. Mycket av inspelningarna görs i Ingvars tvåa.

2003. Olofströmaren Peter Olofsson kommer med i bandet, och Osbysonen Tommy Karlsson börjar allt oftare dyka upp med sin gitarr och sin saxofon.

2005. Göingeskog, eget bolag. Ingvars ungdomskärlek Eva (som bor kvar i Osby) köper ett exemplar av skivan. Hon skickar ett brev till Ingvar vilket leder till att de börjar träffas på nytt. Ingvar inreder ett rum i källaren i parets nya villa till en ny Klubb 23 och skapar en studio i ett annat rum. Studion får namnet BIB-House. Efter många års flackande har Ingvar fått en nytändning och skriver många nya låtar, bland annat Brevet, som handlar om brevet han fick av Eva och som var upptakten till deras återförening.

Ingvar och Eva gifter sig sommaren 2007.

2008. Bandet befinner sig i studion BIB-House där de håller på att avsluta jobbet med sin nya platta.

Kommentarer inaktiverade.